For oss tobeinte handler nyttårsaften ofte om fyrverkeri og fest.
For våre firebeinte familiemedlemmer fortoner kvelden seg ganske annerledes. Når vår begeistring over raketter er på topp, er det nettopp dette som kan fremkalle frykt og usikkerhet hos våre kjæledyr. Lyd, lys, røyk og dalende materiale kan være skremmende for dyra våre. Det finnes enkelte hunder og katter som synes fyrverkeri er helt ok. Men de fleste blir livredde.

Det er flere tiltak man kan ta i bruk for å bedre situasjonen og etter hvert få bukt med problemet. Løsningen er å være proaktiv. Start forberedelsene allerede i dag!

Råd & forebygging av nyttårsredsel hos hund.

Råd & forebygging av nyttårsredsel hos katt.

Håper disse rådene vil være til hjelp for deg og din beste venn når romjul og nyttår kommer. Trenger du ytterligere hjelp, bestill konsultasjonstime hos vår fagdyrepleier i atferd, Barbro Michelsen. Nøkkelen til suksess er å være ute i god tid og å være godt forberedt. Det har du muligheten til nå, før julestria setter inn.

Har du spørsmål i forbindelse med forebygging eller annet du lurer på, er du alltid hjertelig velkommen til oss på Fredrikstad Dyrehospital. Vi er her for deg!

Vi ønsker deg og dine en riktig god førjulstid.

 

NYTTÅRSAFTEN – ET MARERITT FOR MANGE HUNDER

Beroligende medikamenter kan være nyttige i enkelte tilfeller, men kun etter anbefaling fra veterinær. Vær klar over at enkelte preparater kan gjøre vondt verre ved at lydopplevelsen forsterkes samtidig som at hunden ikke er i stand til å gjemme seg.

Det er viktig å forberede hunden på det som skal komme. Her er det mange ulike ting man kan gjøre:

Allerede i dag

Start med Adaptil (Dog appeasing pheromone).
Dette er et beroligende duftstoff som skilles ut fra bukens midtlinje hos den diende tispen. Dette virker beroligende på avkommet, og forskning viser at Adaptil også virker beroligende på voksne hunder. Det er altså et luktløst signalstoff (feromon) som hverken er sløvende eller bedøvende.

Adaptil finnes både som en diffuser og som halsbånd. Diffuseren plugges inn i en stikkontakt i det/de rommene som hunden oppholder seg i. Det er viktig å bruke Adaptil sammenhengende i minst 2-3 uker FØR nyttårsaften.

Bruk en lydtrenings CD
Denne brukes forebyggende slik at hunden gradvis tilvenner seg høy lyd som skudd, torden og fyrverkeri. Det er viktig å begynne tidlig med tilvenning slik at hunden kan få en hyggelig opplevelse av nyttårsaften 2015.

Ved å langsomt tilvenne hunden lydene på en kontrollert måte, kan man lære den at lydene ikke er farlige. Treningen går ut på å øke volumet over tid. Det finnes en CD som heter “Sounds Scary” som er utviklet til dette formålet. Den kan     også brukes for tilvenning til tordenvær og skudd.

NYHET:
Sileo er det første legemidlet til hunder med engstelse og redsel i forbindelse med uvante LYDER. Sileo er godkjent av det europeiske legemiddelverket (EMA) og er det første veterinærlegemidlet mot dette. Sileo er reseptbelagt. Ta kontakt med oss dersom dette kan være aktuelt for dere.

På nyttårsaften:

 • Luft hunden godt tidlig på dagen (i bånd). Tren med den slik at den får brukt både hodet og nesen. Gi den et godt måltid. En sliten og mett hund vil sannsynligvis være roligere.
 • Ikke straff eller trøst hunden når den er redd. Den vil da få bekreftelse på at det faktisk er noe å være redd for. Gi kun oppmerksomhet når den slapper av. Belønn med lek eller en godbit.
 • Plasser hunden på et kjent sted hvor den vanligvis føler seg trygg og sikker.
  Meningen er at hunden skal kunne trekke seg tilbake/følges dit når den blir redd.
 • Det beste er om hunden ser og hører minst mulig av det som foregår ute. Sørg for at gjemmestedet til hunden befinner seg i et blendet rom, dvs. der vinduene er tildekket slik at lysglimtene ikke skinner igjennom.
 • Lek gjerne med hunden og hold den i “godt humør”. Sørg for at den har noe å leke med tilgjengelig.
 • Vær sammen med hunden. Det er viktig at du også ignorerer lydene, så ikke vis for stor interesse for det som skjer ute. Behold roen – lat som ingenting! Dersom hunden søker støtte hos deg, så stryk den forsiktig over brystet (beroligende) – men ikke overdramatiser eller trøst den (forsterker redselen)
 • Spill musikk, men ikke med for høyt volum. Musikk kan maskere lydene utenfra. Moderat høy, rytmisk musikk fungerer ofte fint.
 • La hunden være sammen med en annen hund som ikke er redd dersom dette er mulig.
 • Ta IKKE med hunden ut for å se på fyrverkeriet!
 • Royal Canin har et spesielt diettfôr ved navn “Calm” som er laget med henblikk på dyrets adferd.

NYTTÅRSAFTEN – ET MARERITT FOR MANGE KATTER

Katter og de fleste andre dyr reagerer sterkt når vi sender opp fyrverkeri. I motsetning til en del andre arter så har katter en tendens til å trekke seg tilbake når de blir redde. Det er derfor ikke like lett å legge merke til at den er redd der den ligger under et møbel eller sitter oppå et skap.

Vi kan merke det på noen sekundære symptomer, slik som at katten urinmarkerer rundt omkring i huset/leiligheten, den slutter å bruke kattetoalettet, eller at katten får omdirigert aggresjon og kan også rette sin aggresjon mot deg.

Start så tidlig som mulig med forebyggende tiltak. Best resultat oppnår du om du starter fra du får katten i hus.

Allerede i dag:

Bruk en lydtrenings CD
Bruk en lydtrenings CD forebyggende slik at katten gradvis tilvenner seg høy lyd som skudd, torden og fyrverkeri. Det er en god ide å begynne tilvenningen med katten tidlig for at den skal kunne ha en hyggelig opplevelse av nyttårsaften 2015.

Ved langsomt å venne katten til lydene på en kontrollert måte, kan man lære katten at lydene ikke er farlige. Treningen går ut på å øke volumet over tid.

Det finnes en CD som heter “Sounds Scary” som er utviklet til dette formålet.

Feliway – beroligende feromoner til katt
Feliway er et hjelpemiddel for å redusere kattens stressnivå, samt å gi katten en følelse av sikkerhet i både hjemlige og fremmede omgivelser. Produktet inneholder kattens egne duftstoffer som har en beroligende effekt. Ved å bruke Feliway vil man gjenskape kattens følelse av å være hjemme og dermed eliminere uønsket adferd.

Det er utviklet to forskjellige varianter av Feliway. Den ene er en diffuser som kan plugges i en stikkontakt for å spre feromonene i rommet katten oppholder seg i. Den andre er en spray som kan sprayes direkte på f.eks. kattesengen eller transportburet.

Det er viktig å bruke Feliway sammenhengende i minst 2-3 uker FØR nyttårsaften.

 • ID-Chip katten din slik at du kan få den igjen om den skulle komme seg bort.
 • Royal Canin har et spesielt diettfôr ved navn “Calm” som er laget med henblikk på dyrets adferd.

På nyttårsaften:

 • Ha katten innendørs og lukk dører, vinduer og katteluke.
 • Ikke la katten være alene hjemme på nyttårsaften.
 • Gi katten mulighet til å gjemme seg steder som oppå skap, hyller eller innunder møbler og ting.
 • Pass på at du har et godt rent kattetoalett tilgjengelig.
 • Trekk for vinduene slik at lysglimt ikke blir forstyrrende.
 • Ikke løft opp katten eller hold rundt den.
 • Ikke gå ut på selve nyttårsaften, hold deg inne og vær rolig og avslappet.
 • For katter som blir veldig redde kan det være relevant å få angstdempende medisin hos veterinæren.
 • Hvis katten blir redd, ikke forsøk å holde den fast.