Når vi drar på ferie er det mange av oss som ønsker å ha med vår firbeinte venn, og vi tenkte å gi dere noen tips og råd på veien, som kan gjøre ferieturen litt enklere.

For å kunne ta med hunden ut og inn av Norge er det flere krav som må oppfylles og gjøres før man kan reise, og her har vi laget en liten oversikt til dere. Det lønner seg når man vet hvor man skal reise, å sjekke hvilke krav som stilles i de forskjellige landene man skal oppholde seg i. Dette kan enkelt gjøres på: www.mattilsynet.no

Pass:
Alle hunder som skal ut av landet og tilbake igjen må ha ett eget pass, dette blir utstedt hos veterinæren og hunden får med seg passet hjem samme dag. Dette passet følger hunden resten av livet, og kan ikke benyttes av andre hunder.

For å kunne få utstedt ett pass må hunden være microchippet. Dette er id-merking med en liten brikke som plasseres under huden i nakken. På denne brikken ligger hundens id-nummer, og opplysninger om eier og hund.

I hundens pass skal chipnummer, vaksiner, ormebehandlinger dokumenteres, og opplysninger om eier skal fylles ut.

Vaksiner:
Grunnvaksine: Hunder skal vaksineres mot parvovirus, kennelhoste, smittsom leverbetennelse og valpesyke.
Det er anbefalt å vaksinere hunder ved 8 uker, 12 og 16 uker.

Ved 8 uker vaksineres valpen mot parvovirus og ved 12 uker mot parvovirus, kennelhoste, valpesykeviruset og smittsom leverbetennelse.

Vi har hatt flere tilfeller av parvoinfeksjon på importerte valper og voksne norske hunder den siste tiden. Noen av disse hundene har bare vært vaksinert en gang som valp og dessverre har ikke livet vært til å redde til tross for intensiv behandling.

Leptospirose vaksine:
Det er flere varianter av bakterien Leptospira interrogans,og disse har ulike dyrearter som hovedverter.

Bakterien skilles ut med urin fra syke dyr og kan smitte ved kontakt med slimhinner i for eksempel øyne, nese og munn og gjennom rifter og sår i huden. Leptospirose forekommer meget sjelden hos menneske i Norge. Symptomene er vanligvis influensalignende, men hjernehinnebetennelse, lever- og nyresvikt kan forekomme. Mennesker smittes oftest via drikkevann, eller ved å bade i vann som er forurenset av urin fra smittede dyr. Bakterien kan også smitte direkte fra hund til menneske.

Dersom man planlegger ferieopphold med hund i Sør- eller Øst-Europa, anbefales vaksinasjon mot leptospirose. For øvrig er det viktig å unngå kontakt med stillestående vanndammer som kan være forurenset med leptospirer fra gnagere i området.

Rabies vaksine:
Rabies er en fryktet virussykdom på mennesker og dyr. Rabies (hundegalskap) er en hjernebetennelse (encefalitt) som forårsakes av rabiesviruset, alle varmblodige dyr er mottakelige for dette viruset.

Smitte skjer ved overføring av virusholdig spytt ved bitt, klor eller slikk på slimhinne eller skadet hud. Rabiesvirus finnes i spyttet hos dyr i den kliniske fasen, eventuelt noen dager før – opptil maksimum fire dager før symptomer oppstår og ti dager før dyret dør av sykdommen.

Norge og Sverige er land som ikke har Rabies, (bortsett fra på Svalbard) og for å reise med hund utenfor disse landene må hunden være rabiesvaksinert.

Ved reise til land med rabies kan beskyttelse oppnås ved hjelp av vaksinasjon minst 21 dager før utreise. Noen hunder trenger flere vaksinasjoner for å være beskyttet mot sykdommen. Dette kan undersøkes ved en serologisk test, og et minimumsnivå på 0,5 IE/ml sikrer god beskyttelse under opphold i rabies-endemiske områder.  Alternativt kan to vaksinasjoner gis med 3-4 ukers mellomrom.  Spesifikke krav finnes ved innførsel til ulike land.

Ved grunnvaksinering er rabiesvaksinasjonen gyldig tidligst 21 dager etter at vaksinen ble gitt. Ved revaksinering er vaksinasjonen gyldig fra vaksinasjonsdatoen dersom vaksinen ble gitt innenfor gyldighetstiden av forrige vaksinasjon.

Det vil si at man kan ikke gi valpen første grunnvaksine og rabiesvaksine samtidig, OG hunden må være minimum 12 uker når den får rabiesvaksine første gang.

Ormebehandling:
Revens lille bendelorm (Echinococcus multilocularis) lever i tarmen til ulike rovdyr, primært rev, som skiller ut egg i avføringen.
Dersom eggene tas opp (spises) av andre dyr, eller mennesker, kan det utvikles parasittblærer i indre organer med alvorlig sykdom som resultat

  1. januar 2017 ble krav til behandling av hunder som skal være med på utenlandsreiser endret. Det er ikke lenger mulig å engangsbehandle hunder mot revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet!

Alle hunder som kommer inn i Norge skal være behandlet mot revens lille bendelorm 24-120 timer før innreise til Norge.
Dette er en behandling som skal gjennomføres av veterinær i det landet man kommer fra og det skal dokumenteres i hundens pass.

Som alternativ til behandling 24-120 timer før innreise til Norge fra EU, kan hunder gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger med minimum én dag og maksimum 28 dagers mellomrom. Dette kan gjennomføres hos veterinær i Norge før utreise, eller hos veterinær i utlandet. Dette er ikke mulig for hunder som kommer fra land utenfor EU/EØS (tredjestater). Behandlingene skal gjennomføres som to adskilte behandlinger og skal derfor være utført på to adskilte datoer. Deretter behandles de minst hver 28. dag.  Et slikt behandlingsopplegg må alltid avsluttes med en siste behandling hos veterinær etter siste utenlandstur.

Det anbefales også at det gis en ekstra behandling etter at hunden har kommet til Norge, men dette er ingen krav.

Behandling mot andre parasitter:
Det er viktig med beskyttelse mot andre parasitter når man er på reise og noen av de man bør beskytte hunden imot er: lopper, lus, mygg, flått og sandfluer. (ektoparasitter-«utenpå»)

Her er det flere alternativer til behandling, man kan behandle med dråper i nakken, eller man kan bruke et Scaliborhalsbånd (flåtthalsbånd)

Fordelen med halsbåndet er at det har en virkning på 6 måneder, og hunden kan bade i rent vann uten at virkning svekkes, dersom man bruker dråper og hunden bader mye eller blir vasket med såpe, så er virkestoffet borte og hunden må behandles på nytt.

Grunnen til at man skal beskytte hunden mot disse parasittene er at de er smittebærere av blant annet: Borreliose, Leishmania, Bartonella, Babesiose, Anaplasmose og Harepest er noen av sykdommene hunden kan få av parasitter i utlandet.

I tillegg er det plagsomt for hunden med stikk og bitt som klør, og det kan føre til sår i huden og infeksjoner, og lopper og lus kan også bite på oss mennesker.

Fransk hjerteorm, lungeorm og hjerteorm (endoparasitter-«inni») er også en parasitt som hunden bør beskyttes mot, disse parasittene fungerer ikke halsbåndet mot, men dråper som dryppes i nakken eller tabletter.

Dessverre så finnes det ikke ett produkt som gir maks beskyttelse og noen ganger må man kombinere både to og tre produkter for at hunden skal være optimalt beskyttet når man er i utlandet.

 Noen enkle tips:

  • Aldri gå ifra hunden alene i bilen, selv om det er overskyet eller skygge der du parkerer, temperaturen stiger fort inne i bilen, og hunden kan bli overopphetet og få heteslag.
  • I Sverige har hunder kun lov til å vente i bilen max 3 timer.
  • Buret hunden har i bilen skal være stort nok til at den kan stå, sitte og ligge strekt ut og den skal alltid ha tilgang til rent vann, eventuelt bli tilbydd dette ofte underveis.
  • Unngå kontakt med fremmede hunder og gatehunder så langt det lar seg gjøre.
  • Unngå stillestående vann og dammer, og ha alltid egen vannskål til din hund.
  • Ha alltid med noe av hundens «eget» fòr, da det ikke er sikkert de selger samme type mat dit du skal, så det er muligheter for å halvblande.
  • I noen land er det pålagt at noen raser må ha på munnkurv, sjekk om dette gjelder din rase for å unngå bot.
  • Ha alltid med førstehjelpskrin og Zoolac til hunden, man vet aldri når det kan skje ett ulykke.
  • Husk solkrem med høy faktor til hunder med lys hud og lite pels, de kan også bli solbrente.