Vi har flere veterinærer og assistenter som er etterutdannet og har mye erfaring på tenner og tannhelse hos hund og katt. Klinikken har avansert tannrom med digitalt røntgen, gassnarkose, varmematter og overvåkingsmaskiner slik at kjældyrene skal ha det så trygt og bekvemt som overhode mulig under tannbehandlingen.

75 % av alle katter over 2 år viser tegn til tannsykdommer og man regner med at alle over 5 år har ett tannproblem.

Mange katter viser aldri tegn til at noe er galt med tennene eller munnen, og går hele livet med store smerter. Andre katter kan vise små signaler som: smuling ved spising, risting på hodet ved drikke av kaldt vann, sikling, dårlig ånde, atferdsendring eller den slutter å stelle pelsen sin.

Vi anbefaler at alle katter får sjekket tennene sine årlig, for tidlig å kunne avdekke sykdommer og skader.

Så hva skjer egentlig når hunden eller katten din kommer til oss for en tannrens?

Selve tannbehandlingen er delt inn i flere momenter som består av:

 1. Tannrens: Her fjernes tannstein med ultralyd, dette er den mest skånsomme måten å fjerne tannstein på, og etterlater seg lite riper i emaljen.
 2. Probing: Det vil si at vi sjekker lommedybden på hver tann med en lommedybdemåler, for å avdekke eventuelle problemer/avvik
 3. Polering: Etter fjerning av tannstein med ultralyd, polerer vi hver tann med en spesial poleringspasta for å fjerne eventuelle riper, og for å lage en så glatt overflate som overhode mulig.
 4. Røntgen: Vi tar alltid røntgenbilder av de store jeksler i underkjeven da det oftest er her vi oppdager problemer først. I tillegg tar vi bilder av tenner som er skadd, misfarget eller som vi mistenker det kan være noe galt med. Mange tannsykdommer er kun synlig på røntgen.

Alle hunder og katter som kommer til oss for tannbehandling må i narkose.
Dette er viktig slik at ikke dyret har noe ubehag med prosedyren og at det ligger helt stille mens vi arbeider med tennene.
Alle pasienter i narkose blir nøye overvåket av dyrepleier og maskiner som måler hjerterytme, blodtrykk, temperatur og pusting og de blir også holdt varme under narkosen med en spesial varmematte laget for hund og katt.

Når pasienten er ferdig med tannrensen, vil den få sitt eget bur med varme i hvor den får lov til å våkne i ro og fred.
Noen pasienter kan være litt ømme i tannkjøttet etter en tannbehandling, dette går som regel over etter en dag eller to og er ikke farlig.

Vi utfører også:

 • Rotfyllinger.
 • Alle slags typer tanntrekk.
 • Plombering av hull.
 • Tannreguleringer.
 • Kirurgiske inngrep i munnhulen, som for eksempel ved kjevebrudd og cyster.

Vanlige tannsykdommer

Tannkjøttbetennelse/gingivitt
Rødme i tannkjøttet, hevelse, blødninger og vond lukt fra munnen kan ofte komme på grunn av betennelse i tannkjøttet. En katt eller hund skal ikke ha vond lukt fra munnen og dette vil ofte være en pekepinn på at noe er galt.

Betennelse i munnhulen innebærer en potensiell helsefare ved at bakterier fra munn og munnhulen kan spre seg til organer som hjerte, nyrer og lever.

Ved betennelse i munnen er det viktig at pasienten får rett behandling og oppfølging, både hos oss her på hospitalet med tannrens og hjemme daglig med rett fôr og tannpuss. Den viktigste behandlingen er den man gjør i hverdagen.

Periodontitt (perio/pyrea)
Periodontitt kan være ubehagelig og smertefullt uten at hunden eller katten viser noen spesielle tegn til at noe er galt. Endret tygge og spisemønster kan være vanskelig å oppdage da mange hunder og katter svelger maten sin hel i stedet for å tygge, og er noen ganger de eneste tegnene hunden viser bortsett fra dårlig ånde.

Periodontium er strukturen som ligger rundt tennene, det omfatter tannkjøttet og det periodontale ligamentet som holder tannen på plass i kjevebeinet.
Periodontal sykdom (periodontitt) angriper tannens festeapparat og vil tilslutt føre til at tannen løsner fra sitt «oppheng».
Tegn på at hunden eller katten kan ha periodontitt kan være: mye tannstein, dårlig ånde, blødning fra tannkjøttet, løse tenner og tannbyller.

Sykdommen deles inn i ulike stadier, og hvert stadie krever ulik behandling.
I ett tidlig stadie av sykdommen vil man kunne bremse utviklingen ved hjelp av tannrens, og vedlike hold hjemme med tannpuss, mens i mer fremtreden stadie hvor tannen har mistet mye feste i kjevebeinet må den trekkes.

Vi kan ikke stoppe sykdommen men vi kan være med på å bremse den opp, og være behjelpelige med gode råd for hjemmebehandling, slik pasienten får beholde tennene sine så lenge som mulig.
I enkelte tilfeller krever det at pasienten må til tannkontroll og eventuelt behandles flere ganger i året.

Forebygging er det viktigste når det gjelder periodontitt.
Man forebygger denne sykdommen med daglig tannpuss og ved å ha en god munnhygiene. De fleste hunder godtar å få tennene sine pusset daglig og en del katter kan også lære det. Dette gjøres med en tannbøste designet for hundens eller kattens munn. Tannkrem til dyr kan være en fordel da det smaker bra og derved letter innlæringen.

Man må ikke bruke menneske tannkrem da den inneholder fluor og dette tåler ikke hund og katt.
Det er ofte enklest dersom man begynner å lære den dette i tidlig alder, men de fleste godtar det dersom man begynner forsiktig.
Bruk god tid og rikelig med belønning i innlæringsfasen, og etterhvert vil pasienten se på det som en daglig rutine.

Ved å lære hunden og katten å pusse tenner vil man bli kjent med dens munn og man kan fort oppdage dersom noe ikke er som det pleier eksempel: brukne tenner, rødme og blødninger i tannkjøtt, fremmedlegemer i munnhulen og misfarginger på tenner. Vi er behjelpelige med tannpuss opplæring, og kan gi gode råd om rett tannbørste og tannkrem.

Tannresorpsjon «TR» (tidligere kalt FORL) hos katt
Denne sykdommen har gjennom de siste 20 årene hatt flere navn som FORL og Neck Lession men kalles nå TR

Dette er en tannsykdom som kan ramme alle typer katt, også løver, tigre og andre kattedyr. Man vet at 30% av alle katter under 5 år har sykdommen og dette økes til 60% når de har fylt 5 år. TR kan oppstå hvor som helst på tannen og på hvilken som helst tann, men oftest begynner det på kattens første jeksel i undermunnen. Sykdommen har kommet langt når den kan sees med det blotte øyet. Den startet først under tannkjøttet på tannens rot eller på tannhalsen og kan etter hvert ses som en rød prikk på tannen.

Sykdommen arter seg med at tannen blir «spist» opp fra roten og oppover i kronen. TR er en meget smertefull lidelse for katten, og eneste behandling for sykdommen er å trekke den angrepne tannen. Mange forskjellige metoder er brukt for å behandle sykdommen men TR er en progressiv sykdom, som man dessverre ikke kan stoppe uten å fjerne den angrepne tannen. Har katten fått diagnosen TR er det meget viktig at man følger opp katten med årlig røntgen for å kunne avdekke om det er flere angrepne tenner, og man kan få fjernet disse før det blir for store smerter for katten.

Forskning har hjulpet til at vi vet hva som skjer når katten har fått TR, men man vet fortsatt ikke hvorfor dette skjer. TR kan ramme både hund og katt, men er ikke så ofte sett på hund som det er på katt.

Vi anbefaler at alle hunder og katter har en årlig tannsjekk!

Mange katter kan av og til vise en adferd som ikke er forenelig med et sosialt liv. Vi kan da hjelpe til med å finne ut hvorfor det er blitt slik, og finne løsninger som både du og katten din kan leve med. Noen ganger er det sykdom eller skader som gjør at dyret ikke […]

Endoskop er et instrument som gjør at vi kan se innsiden av flere organer i kroppen. Det kan være nyttig når vi utreder for forskjellige sykdommer, men er sjelden det første vi tar i bruk når syke dyr kommer til klinikken. Endoskopet består grovt sagt av en lyskasse og et rør med en fiberoptisk kabel. […]

Som de første i Norge ble vi autorisert til å benytte Berlock® gullimplantatbehandling mot kroniske leddsmerter, artroser, på hund og katt. Lokal gullbehandling kan hjelpe om lag 70-90% av pasienter med leddsmerter. Behandlingen foregår i full narkose men pasienten kan gå hjem få timer etter behandlingen. Pasienten bør holdes litt i ro de første 14 dager men […]

Katter kan akkurat som mennesker få hjertesykdommer. De kan ha medfødte hjertelidelser eller sykdommer som først viser seg etter noe tid. Hjertet er likt bygget opp hos katt som hos menneske med fire kammere med klaffer mellom for og hjertekammer, som på venstre side heter mitralis klaffer og på høyre side tricuspidal klaffer. For å […]

I motsetning til hundene som ofte kan få lavt stoffskifte, er det vanlig med høyt stoffskifte hos katt. Hypertyreose hos katt forekommer nesten utelukkende hos eldre katter. Vanlige symptomer på høyt stoffskifte hos katt er økt appetitt (polyfagi), vektnedgang samt varierende grad av oppkast. Men vent? Dette høres jo ut som orm, gjør det ikke? […]

Hunder, katter og ildere er foreløpig de vanligste artene som merkes. Øremerke på katt var lenge den vanligste formen for merking, men nå er det kun chip som er aktuelt. Valpene får ofte en mikrochip i forbindelse med valpevaksineringen og kattene får ofte mikrochip sammen med kastrering og sterilisering under narkose. Da kan man også […]

Indremedisin er et omfattende fagfelt. Det omfatter sykdommer i indre organer, noen ganger ett organ, mange ganger flere organer. Symptomene kan være klassiske som oppkast, diare, slapphet, økt drikkelyst eller dårlig matlyst. Andre ganger er de mer uspesifikke. En grundig sykehistorie er viktig før en klinisk undersøkelse. Som regel vil det være nødvendig med ytterligere diagnostikk som kan være Blodprøver Urinprøve Røntgenbilder Ultralydundersøkelser Bakteriologisk dyrking […]

Endoskop er et instrument som gjør at vi kan se innsiden av flere organer i kroppen. Det kan være nyttig når vi utreder for forskjellige sykdommer, men er sjelden det første vi tar i bruk når syke dyr kommer til klinikken. Endoskopet består grovt sagt av en lyskasse, et rør med en fiberoptisk kabel og […]

Mange sykdommer og tilstander hos våre kjæledyr må opereres for at de skal bli friske og ha et godt liv. Det kan være akutte operasjoner der det er fare for livet eller planlagte operasjoner som kan forberedes i god tid. Vi har mange års erfaring som kirurger og utfører de fleste inngrep fra enkel fjerning […]

Hunder og katter får kreft, og det blir forsket mye på dette området. Kreftforskningen hos hund og katt viser at 50% av alle hunder over 10 år dør eller blir avlivet grunnet en eller annen form for kreft. Kreft er en sykdom som forårsakes av celleforandring, det vil si at de vanlige signalene som regulerer […]

I veterinærmedisin er prøvetaking en viktig del av hverdagen for å kunne diagnostisere sykdommer rask og sikkert. Vi råder over et topp moderne laboratorie med avanserte maskiner for å kunne analysere de fleste blod- og urin prøver uten å måtte sende dem til eksterne laboratorier. Vi undersøker også mange vevsprøver i mikroskop for eksempel for […]

Vi har flere veterinærer og assistenter som er etterutdannet og har mye erfaring på tenner og tannhelse hos hund og katt. Klinikken har avansert tannrom med digitalt røntgen, gassnarkose, varmematter og overvåkingsmaskiner slik at kjældyrene skal ha det så trygt og bekvemt som overhode mulig under tannbehandlingen. 75 % av alle katter over 2 år […]

 • 1
 • 2