Hunder og katter får kreft, og det blir forsket mye på dette området. Kreftforskningen hos hund og katt viser at 50% av alle hunder over 10 år dør eller blir avlivet grunnet en eller annen form for kreft.

Kreft er en sykdom som forårsakes av celleforandring, det vil si at de vanlige signalene som regulerer celledeling ikke fungerer som normalt, og dette vil føre til vekst av celler uten hensyn til normalvevet


Det finnes godartede (benigne) og ondartede (maligne)typer av kreft.

Godartede svulster er som regel avgrenset og sprer seg ikke i vevet rundt eller i kroppen, mens ondartede svulster invaderer omkringliggende friskt vev, ødelegger det normale vevet og/eller fører til spredning i kroppen (metastaser) i for eksempel lungene.

The veterinary cancer society har utarbeidet en liste på symptomer på kreft hos katt og hund.
Dette er symptomer som bør sjekkes hos oss dersom du mistenker at hunden eller katten kan ha kreft:

 • unormal hevelse, som ikke forsvinner eller vokser.
 • sår som ikke vil gro.
 • vekttap.
 • nedsatt appetitt.
 • blødninger eller utflod fra kroppsåpninger.
 • ubehagelig lukt.
 • problemer med å spise og svelge.
 • dårlig kondisjon og svakhet.
 • varig halthet og stivhet.
 • vanskelig for å puste, urinere eller ha avføring.

 

For å stille korrekt diagnose må vi ta en vevsprøve/biopsi av svulsten. Dette er den eneste måten å diagnostisere hva slags type kreft det er snakk om og dermed vite hvilke type av behandling som vi kan tilby.

Behandling av kreft er på mange måter likt det humane, da det i stor grad er de samme organer og vev som angripes hos mennesker og dyr. Før behandling iverksettes er det viktig at vi har gradert(staget) sykdommen. Vi undersøker ofte den lokale lymfeknute og det kan være aktuelt med ultralydskanning av buk samt røntgen eller CT undersøkelse av lunge for å se etter eventuelle spredninger(metastaser). På denne måten kan den beste behandlingen planlegges slik du som eier har en god oppfattelse av hva du kan forvente av behandlingen.

De tre viktigste behandlingsmetodene for kreft er kirurgi, cellegift og stråling.

Kirurgi er fremdeles den viktigste behandlingen ved de fleste typer av kreft. Ofte kan det være en fordel å kombinere kirurgi med cellegift for å drepe eventuelle spredninger eller celler som ikke kan fjernes med kirurgi.
Visse typer av kreft behandles best med cellegift alene. Dette gjelder for eksempel lymfom og leukemi
Stråling blir sjelden brukt i Norge da vi ikke har noen plasser å få dette gjort. Hvis vi trenger stråling må pasienten sendes til Sverige for å få dette gjort.

De vanligste kreftformer på katt er:

 • svulst i brystkjertlene (jursvulster)
 • kreft i området rundt lymfekjertlene
 • lunge
 • blod og skjelett

Med tidlig diagnose og korrekt behandling er det på mange av kreftformene en ganske god prognose hvor pasienten kan ha et liv med god livskvalitet etter behandlingen.

Mange katter kan av og til vise en adferd som ikke er forenelig med et sosialt liv. Vi kan da hjelpe til med å finne ut hvorfor det er blitt slik, og finne løsninger som både du og katten din kan leve med. Noen ganger er det sykdom eller skader som gjør at dyret ikke […]

Endoskop er et instrument som gjør at vi kan se innsiden av flere organer i kroppen. Det kan være nyttig når vi utreder for forskjellige sykdommer, men er sjelden det første vi tar i bruk når syke dyr kommer til klinikken. Endoskopet består grovt sagt av en lyskasse og et rør med en fiberoptisk kabel. […]

Som de første i Norge ble vi autorisert til å benytte Berlock® gullimplantatbehandling mot kroniske leddsmerter, artroser, på hund og katt. Lokal gullbehandling kan hjelpe om lag 70-90% av pasienter med leddsmerter. Behandlingen foregår i full narkose men pasienten kan gå hjem få timer etter behandlingen. Pasienten bør holdes litt i ro de første 14 dager men […]

Katter kan akkurat som mennesker få hjertesykdommer. De kan ha medfødte hjertelidelser eller sykdommer som først viser seg etter noe tid. Hjertet er likt bygget opp hos katt som hos menneske med fire kammere med klaffer mellom for og hjertekammer, som på venstre side heter mitralis klaffer og på høyre side tricuspidal klaffer. For å […]

I motsetning til hundene som ofte kan få lavt stoffskifte, er det vanlig med høyt stoffskifte hos katt. Hypertyreose hos katt forekommer nesten utelukkende hos eldre katter. Vanlige symptomer på høyt stoffskifte hos katt er økt appetitt (polyfagi), vektnedgang samt varierende grad av oppkast. Men vent? Dette høres jo ut som orm, gjør det ikke? […]

Hunder, katter og ildere er foreløpig de vanligste artene som merkes. Øremerke på katt var lenge den vanligste formen for merking, men nå er det kun chip som er aktuelt. Valpene får ofte en mikrochip i forbindelse med valpevaksineringen og kattene får ofte mikrochip sammen med kastrering og sterilisering under narkose. Da kan man også […]